сряда, 28 ноември 2012 г.

От известно време се интересувам от правенето на домашна бира (Homebrewing) от зърно - малц , хмел , дрожди и вода.

Оказа се че в България това хоби не е популярно както в останалия свят - Германия, Англия, Щатите ...

Няма и магазини за основните суровини - малц, хмел, дрожди. Въпреки това се запалих.

Започнах да си правя малц - покълвах ечемик, суших го, премахвах коренчетата.
Намерих и хмел на гранули, както и бирени дрожди.
Започнах да се уча да правя бира.
Започнах да пека и светлия малц, за да създам някакво подобие на тъмен - карамелен, кристален, амбър и т.н.
Ето и първият резултат - светла бира с домашен малц от пивоварен ечемик :
После правих и тъмна бира, но най-големия успех беше опита ми с вайцен - пшенична бира - в нея има 50% ечемичен малц и 50% пшеничен малц.
Ето снимани моят вайцен и до него Болярка Вайс - която е от същия тип бира :
Моята е лявата - с по-голямата пяна.

След доста опити с домашен малц, установих че освен времето което губя за да го направя - той ми струва доста и поради разхода на ел. енергия за сушенето. Поради неефективното използване в домашни условия.

Реших да търся малц отнякъде. Уви - в България магазини за такива неща няма !
Производителите продават на тон и в камион :)

С хмела нещата са почти на същото ниво.

Реших да направя свой електронен магазин за всичко нужно за домашното битопроизводство и винарство, както и форум към него :

Електронен магазин , Форум за домашна бира

В момента в магазина се предлагат между 5 и 10 вида малц, както български, така и немски и австрийски, 5-10 вида хмел - български от американски сортове, чешки "Жатец" (Saaz), немски (Халертау) и т.н., както и 10 вида бирени дрожди - предимно с горна ферментация, но има и с долна. Термометри, захаромери, рефрактомери, пеха-метри (PH-meter) , съдове за ферментация, за варене (за озахаряване - маш-тюн ) и за прецеждане (лаутер-тюн).

Ще се радвам да помогна за разпространението на това хоби - правенето на домашна бира.
А който желае - нека се запише във форума. Там има доста писано по въпросите на теорията и практиката в пивоварството, както и информация за видовете и стиловете бира.

1 коментар:

  1. Уважаеми пивовари,
    Започнах да правя опити за направата на бира.Малцувах ечемик,направих температурните задръжки ,сгъстих до 10 /по захаромер/ захарни градуси, заквасих с пивоварни дрожди,но получих вкусен продукт,който не задържа пяната си.Ако има нещо,което трябва да зная или прочета ще съм много благодарен за информацията. Имейлът ми е :krasimir_nikiforov_18101965@abv.bg

    ОтговорИзтриване